VS verbieden antivirussoftware Kaspersky

De Amerikaanse overheid heeft de Russische antivirussoftware van Kaspersky verboden. Een gedetailleerd onderzoek heeft uitgewezen dat dit de enige manier is om de bezorgdheid over de nationale veiligheid weg te nemen, zo meldt  het Amerikaanse ministerie van Handel.
De verkoop van Kaspersky-software aan bedrijven en consumenten in de Verenigde Staten zal met onmiddellijke ingang worden verboden. Vanaf 29 september mag Kaspersky ook geen updates meer installeren, waardoor de software grotendeels onbruikbaar wordt tegen nieuwe bedreigingen.
De overgangsperiode is bedoeld om klanten de tijd te geven over te stappen op andere aanbieders, aldus het Agentschap voor Industrie en Veiligheid (BIS). Het agentschap noemt de capaciteiten van de Russische overheid voor cyberaanvallen en haar vermogen om de activiteiten van Kaspersky te beïnvloeden als reden voor het verbod. De software van het bedrijf kan informatie van Amerikaanse bedrijven en burgers te verzamelen die door de Russische overheid kan worden misbruikt, waarschuwde de autoriteit.
Kaspersky, ooit een internationaal gerespecteerde specialist in pc-beveiliging, heeft het al jaren moeilijk in het Westen. In de VS is installatie op overheidsapparaten sinds 2017 verboden, terwijl in Duitsland Duitse Federale Dienst voor Cyberveiligheid (BSI) waarschuwt voor het gebruik van de software. Kaspersky heeft alle beschuldigingen altijd van de hand gewezen en met name banden met Russische inlichtingendiensten ontkend.
Bron : DataNews