50% minder Ipads geproduceerd, om chips voor Iphone 13 over te houden

Apple kampt al een tijdje met logistieke problemen, veroorzaakt door de globale chipcrisis. In april zagen ze zich al eens genoodzaakt de productie van iPads terug te schroeven omdat er te weinig onderdelen waren. Toen al klonken voorspellingen dat de echte problemen zich pas het derde kwartaal zouden laten voelen. Die voorspellingen bleken accuraat te zijn. Volgens Nikkei Asia produceerde Apple tijdens de maanden september en oktober tot 50% minder iPads dan voorzien.

Opnieuw neemt Apple deze maatregel om de productie van iPhones te beschermen. De iPhone en de iPad hebben onder de motorkap heel wat gemeen; ze hebben bijvoorbeeld dezelfde multikernprocessor. Nu de iPhone 13 net gelanceerd is, kan Apple het zich niet permitteren om met een voorraadtekort van haar populaire vlaggenschip te zitten. De iPhone blijft nu eenmaal het best verkopende product van Apple. Vooral de eerste maanden na de aankondiging zijn een piekmoment voor Apple.

Lange wachttijden voor iPads

Toch zou een tekort aan iPads ook een vervelend probleem kunnen zijn voor Apple. De tabletmarkt deed het stukken beter dan de smartphonemarkt tijdens de coronapandemie omdat consumenten meer schermen nodig hadden. Wie nu een iPad koopt via de webshop van Apple, zal minstens tot begin december moeten wachten tot het product geleverd wordt.
Wie een iPad als kerstcadeau wil geven, kan dus best niet te lang wachten met er één te bestellen. Het wordt binnenkort mogelijk pas echt moeilijk om nog aan een iPad te geraken.