Belangrijke leverancier Apple legt productie opnieuw stil door nieuwe lockdown

De Chinese miljoenenstad Shenzen zit sinds deze week weer op slot. Door een nieuwe opstoot van het coronavirus besloten de lokale autoriteiten om een harde lockdown van minstens één week aan te kondigen. Die lockdown zet de technologiesector nog maar eens onder druk. Shenzen staat bekend als het ‘Chinese Silicon Valley’ en veel Chinese techbedrijven hebben er een kantoor en/of productiefabriek, waaronder Huawei, Tencent en Foxconn.

Tegenvaller voor Apple
Door de lockdown zijn die bedrijven genoodzaakt hun productiefabrieken weer stil te leggen. En dat is vooral zeer slecht nieuws voor Apple. Foxconn is één van hun belangrijkste leveranciers van onderdelen voor de iPhones en Macs. Het Taiwanese bedrijf liet in een reactie aan CNBC weten de productie in zijn fabrieken in provincies waar nog geen strenge maatregelen zijn aangekondigd te zullen opschroeven om aan de vraag van Apple te kunnen blijven voldoen. Foxconn maakt ook onderdelen voor Samsung, Dell en Sony.

Toch zal de onzekere situatie Apple even in het haar doen krabben. Nog geen week geleden kondigde Apple een reeks nieuwe producten aan: de iPhone SE 3, een iPad Air en de Mac Studio. De iPhone SE 3 gaat deze vrijdag in verkoop en zoals bij elke nieuwe iPhone wordt een grote toestroom verwacht. Apple kan zich nu dus echt geen voorraadtekort permitteren, al heeft de iPhonebouwer natuurlijk wel de middelen om dat op korte termijn op te lossen. Maar ook Apple heeft zijn productie al regelmatig moeten bijschakelen in functie van het aantal beschikbare chips en onderdelen.

Nieuwe bom onder chiptekort
De huidige situatie in Shenzen doet echter wel denken aan wat er in het voorjaar van 2020 gebeurde. Toen moesten chipfabrieken over heel China wekenlang sluiten. Dat zette een domino-effect in gang waar we tot vandaag de gevolgen van voelen. Analisten vrezen dan ook dat als de lockdown in Shenzen nog verlengd wordt of zich uitbreidt naar andere belangrijke technologiehubs in China de put van het chiptekort alleen maar dieper dreigt te worden. Veel bedrijven houden hun adem al in.

Bron: TechPulse